Първият хеликоптер от системата ХЕМС вече е готов, ще лети от Италия до България на 15 януари.
"Хеликоптерът е вече готов, излязъл е от поточната линия. След преминаването на тестовете, ще бъде приет от приемо-предавателна комисия и на 15 януари хеликоптерът ще пристигне, извършвайки полет от Италия до България", съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия. Той отчете пред депутатите напредъка на България по изграждането на системата за спешна помощ по въздух ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service - HEMS), предаде БТА.
Между 12-и и 15 декември от България за Италия ще замине група, която трябва да приеме машината, след като бъдат направени необходимите тестове.
"В момента група служители от системата 112 се обучава в Италия от италиански специалисти", посочи още министърът за изграждането на системата. Гвоздейков подчерта, че е готова и документацията за обявяване на процедурата по обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази.
"Италианските колеги от завода-производител направиха специална програма за България, където ще започнат обучение пилотите. Първо ще се направи кастинг за пилоти, които могат и да нямат съответния лиценз за пилотиране. Те са готови да направят цялото обучение за много къс период между година и половина, и две години. Недостигът на пилоти е огромен, ние няма как да се справим сами с този проблем. До 2026 г., когато трябва да бъде доставен последният хеликоптер, те ще могат да обучат поне 20 пилоти, което на нас ще ни бъде достатъчно", съобщи още Георги Гвоздейков.