Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с насилието срещу жените, добрите предложения и практики, но и предизвикателствата. Това написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си във Facebook по повод Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета.
Предложението за европейска директива за борбата с насилието над жени и домашното насилие и Закона за защита от домашното насилие, са стъпки в тази посока. България заявява своя ангажимент към изпълнение и финансиране на специални мерки и програми за превенция и за предоставяне на защита, помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие или такива в риск, допълва вицепремиерът.
На този ден изразяваме непримиримостта си към това престъпление, призоваваме към действие и изразяваме солидарност с жертвите и оцелелите. Броят на жертвите е рекорден за последните 20 години. По данни на ООН близо 89 000 жени и момичета по света са били умишлено убити през 2022 г. Данните показват, че всяка трета жена е била обект на физическо насилие. Нараства също и насилието онлайн - всяка втора млада жена е била подложена на кибернасилие, посочва още Мария Габриел.