От 8 декември до 1 април 2024 г. антибиотици могат да се изписват и на хартиени рецепти. След приключването на този период изключение ще бъде направено за лекари, които нямат е-подписи и работят в райони, където има сериозен недостиг на медици.
В момента над 80% от електронните рецепти вече се изпълняват, твърди здравният министър проф. Христо Хинков. Според него от БЛС са настояли за удължаването на срока на действие на хартиените рецепти, а от фармацевтичния съюз пък са искали електронно предписване на всички лекарства, които са с бели рецепти.
“Проблемът с рецептите за антибиотици е комплексен. Той изцяло променя практиката на обикновена рецепта да се изписват всякакви антибиотици, второ - когато този антибиотик го няма, да се дават други антибиотици от аптеката и дори да се купуват без рецепта. Тази безразборна употреба на антибиотици доведе до първото място на България по антибиотична резистентност в Европа”, заяви здравният министър. По думите му и след 1 април лекарства ще бъдат изписвани с хартиени рецепти, като договорката с БЛС е да се направи проучване и да се види каква е готовността изцяло да се премине до края на 2024 г. или по-рано към електронизация на рецептите.
Данни от проучване на СЗО в 14 европейски държави, показва, че близо 5 млн. умират годишно от антимикробна резистентност. Изследването сочи, че 33% от населението в тези страни, сред които е и България, приемат антибиотици без лекарско предписание. Без спешни мерки за овладяването на подобни проблеми, скоро няма да можем да се справим с антимикробната резистентност, предупреждават експертите.