33-ма са задържани след вчерашните погроми при протеста срещу БФС в София, сред тях има и непълнолетни. Това стана ясно по време на брифинг на ръководството на СДВР, свързан с действията на полицията преди, по време на и след протестните действия на футболните агитки, съобщи БНТ.

"Погромите бяха проявени от фенове на футболни агитки, които се бяха събрали на предварително заявен мирен протест. Видяхте протеста колко беше мирен и до какви техни действия се стигна. Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожи имуществото в центъра на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щяха да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти, които следяха действията от първа линия", каза главен комисар Любомир Николов, директор на СДВР.
"Преди започването на заявения мирен протест предприехме множество мероприятия, с които ограничихме организираното внасяне на доста голямо количество пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, недопустими за такова мероприятие на територията на София. В един момент протестиращите без никаква предпоставка за техните действия от наша страна агресираха до такава степен на безпрецедентна агресия. Нашият кордон от полицейски служители на първа линия беше без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване, със светлоотразителни жилетки, като протестиращите започнаха да чупят пътната инфраструктура - павета, плочки, паркинг елементи. Бяха застрашени живота и здравето не само на служителите на реда, но и на самите протестиращи. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предупреждения да прекратят тези действия, предприехме действия за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място", обясни зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

От СДВР подчертаха, че използването на водно оръдие е било наложително.

Ръководството на Столичната дирекция на вътрешните работи отрече да е имало полицейски произвол.

"За този бар, заместник- директорът обясни, че там след вандалската проява спрямо буса, паркиран на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко", протестиращи счупиха витрини на спортното министерство и се скриха в бара. Затова и полицията влезе в заведението и задържа нарушителите на обществения ред", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Източник: БНТ