Писателят Кристофър Бъкстон представя най-новата си книга „Избавление“ (ИК „Знаци“) - втора част на романа „Проклятието на вечните сънища“. Жанрът е исторически, с елементи на мистика и фантастика. Вдъхновението за книгата идва от открития през 2012 година вампир в Созопол. Действието на романа е в наши дни, през очите на английски монах от Средновековието, разкрит при археологическите разкопки през 2012 г. и обявен за созополския вампир - в съвременните Созопол, Приморско и Бургас.

Премиерата на "Избавление" е на 9 ноември, от 17.30, в библиотека, с участието на Живка Иванова - писател, поет и преводач, Дора Велева - преводач на книгата, Румяна Емануилиду - издател.

Кристофър Бъкстон е завършил английска и американска литература в Кентския университет, след което той става преподавател по английски език. Работи в Англия, Португалия, Норвегия и България. Сред неговите ученици в Английската гимназия в Бургас е и поетесата Петя Дубарова, която го споменава в едно от стихотворенията си. Бъкстон е увлечен от българската история и тя е нишка в повечето от книгите му - Далече от Дунава (2006, 2017), Прудънс и червеният Барон (2008); Радослава и викингският принц (2011), Завръщане (2017), „Бележникът на дявола“ (2019) и други. Преводач на съвременна българска литература.

*

„Поредната мистериозно-фантастична история със силни елементи на трилър на британския писател Кристофър Бакстън ни отвежда в... съвременния Созопол. Отчасти пътуване във времето и пространството, напоено с по английски интерпретирани български ситуации, отчасти любовна пикареска. „Избавление“ държи читателя със затаен дъх до последната страница и демонстрира задълбочени познания както за еволюцията на жанра, така и за българските действителности и психика.“