„Да се храни здравословно, да пие много вода, много да се усмихва и да направи много добри неща за София”. Това е рецептата за успешен кмет според диетолога Енджи Касабие.

За културиста и готвач Емануел Июджи хората се интересуват от малките промени – дали е управена улицата пред входа, дали боклукът е взет навреме. „Обърнете внимание на малките стъпки”, препоръча той.

Касабие се смята за българка, защото дома и сърцето й са тук. „Преди другите да правят промени, ние трябва да правим своите вътрешни промени – когато аз се развивам и помагам на колегата до мен да се развива, цялата държава ще се развива правилно. Когато гледам само в моята чиния, реално няма как държавата да се промени”, каза тя. Като жена тя изтъкна, че една майка трябва да гледа не само децата си, но и себе си.

Июджи е съгласен, че всичко започва от нас самите. „Когато сме здрави, можем да изпълняваме всичко в живота. Здравето и нашето тяло е главният инструмент”, каза той. Готвачът-спортист изтъкна, че когато човек отделя повече време за себе си, внимава как се храни, това би помогнало да има добър метаболизъм и да върши работата си добре.

И двамата са категорични, че в храненето е важно разнообразието. Балансът е ключът към всичко, което искаме да постигнем, каза Июджи. Касабие препоръча хората на първо място да успокоят нервната си система и да се хранят с това, което най-много обичат, да включат цветове и аромат в храната си. Пъпки, стрии, миризма зависят от качеството на храната. Без въглехидрати няма как да имаме енергия, организмът се нуждае от всички видове храни, от всички групи – въглехидрати, протеини, зеленчуци, плодове, съответно минерали и витамини”, допълни диетоложката

Според готвача хората трябва да отделят време за спорт, да се хранят разнообразно като си дават сметка от къде идва храната. „Трябва да има дисциплина, за да има проследимост”, каза той.

Източник и кадър NOVA