Рафтове с папки със съдебни документи се срутиха подобно на плочки домино в сградата на прокуратурата в Атина, ранявайки двама души.

Съдебен служител и служител на транспортна фирма са били в капан под обемистите папки и са успели да се измъкнат с помощта на други служители и граждани в сградата. Неочакваният инцидент се случил при подреждане на нови папки върху металните стелажи. Единият от пострадалите е с наранявания по краката, а другият - по гърба.

„Някой можеше да умре“, се казва в изявление от Асоциацията на адвокатите в Атина, които заплашиха протест.

„Мащабът на опасността от инцидента се доказва от факта, че освобождаването им е изисквало намеса и помощ на граждани и колеги, намиращи се наблизо“, подчертават от сдружението, като уточняват, че най-лошото е избегнато благодарение на късмета.

Асоциацията припомни и друг инцидент, когато окачен таван се срути в залата на 3-ти едноличен граждански съд към Първа гара на Атина. Тя призовава за незабавен контрол върху съдебните сгради в Атина, подчертавайки: „Нашият живот има стойност, той не е цена“.

„Служителите на съдебните служби многократно са изтъквали неадекватността и опасността на много сгради, сериозни недостатъци в материално-техническата база и др. И въпреки това нито едно правителство до момента не е предприело необходимите мерки за сигурност“, се подчертава в изявлението.