Българската култура отново не е приоритет за правителството. Това казва председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в позицията до медиите. Един от популярните актьори у нас излиза лично на протест в Деня на будителите - 1 ноември.

"Предстои Денят на народните будители, но това ще е повод не само за празнуване, но и за равносметка и протест", пише Мутафчиев в позиция, с която призовава членовете на Съюза на артистите в България да подкрепят протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата и работещите в сферата на сценичните изкуства.

"На 1 ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа", срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви". Ще бъда с тях пред Столичната библиотека в 12:00 ч. на 1 ноември, сряда", пояснява актьорът.

Председателят на САБ казва, че българската култура отново не е приоритет за правителството и това си личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева, пише bgonair.bg.