145 години след рождението на Яворов и 109 години след неговата смърт, Поморие отново прави своя дълбок поклон пред лиричния гений, написал някои от най-добрите си творби тук, на морския бряг.

„Вече 65 години в Поморие се провеждат „Яворови дни“. 65 поредни години въпреки превратностите на времето поморийци не пропускат да се преклонят пред тази значима личност. И природата плаче за поета, дъждът тази вечер го показа. Но благодаря на НЧ „Просвета 1888” и на всички, които отново са тук, за да поднесат цвете, за да участват или да се насладят на програмата в памет на Яворов. Защото той е като библията – трябва да го четем, да го знаем и да помним!“, с тези емоционални думи кметът на община Поморие Иван Алексиев откри официално поетичните празници, които са неизменна част от културната емблема на града и ще се проведат от 31 август до 3 септември.

Малко преди официалното откриване, в храм „Свето Рождество Богородично“ беше прочетена заупокойна молитва за душата на обичания анхиалски син, а пред паметника му в пространството до магичните Яворови скали бяха поднесени венци и цветя.

За бравурните скали, вдъхновение за някои от най-виртуозните творби на Пейо Тотев Крачолов, говори и литературният ерудит Иван Гранитски – журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио и телевизионни канали, издател и обществен деец. В своето слово Гранитски даде и още една гледна точка, правейки изключително интересен паралел между Ботев и Яворов: Според Гео Милев, Яворов е втората най-ярка манифестация на расовия български гений след Ботев. Без съмнение, може да отделим поне три силни струи от духовното влияние на Яворов: изгарящото национално чувство; социалната нишка и патос; мистично-духовната посветеност.

Жители и гости на Поморие имаха възможността да се докоснат и до още едно от светилата на българския литературен небосвод – Елисавета Багряна. По повод 130 години от рождението на Гранд дамата на българската поезия, във фоайето на НЧ „Просвета 1888” бе представена изложба на Националния литературен музей „Как ще спреш ти мене – волната…“. За живота и творчеството на „звездната“ Багряна и нейните духовни търсения през годините говориха Атанас Капралов – директор на музея и Катя Зографова – литературен историк и главен уредник на къща музей „Никола Й. Вапцаров“ – София. Изложбата ще може да бъде разгледана в Поморие до 29 септември 2023 г.

Първата вечер от „Яворови дни“ завърши с постановката на Драматичен театър – Ловеч „В полите на Витоша”. Ето как продължава програмата днес:

01.09.2023 г. /петък/

18:00 ч. – Творчески портрет на писателя Иван Гранитски от Панко Анчев. Изложба с произведения на ГХГ „Дечко Стоев“

Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”

20:00 ч. – „Вечер на романтичната миниатюра” – концерт на проф. Атанас Куртев – пиано и актрисата Нели Велкова-Куртева

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

02.09.2023 г. /събота/

11:00 ч. – Национален рецитал-конкурс – първи кръг

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

18:00 ч. – „Любов сред пламъци“ – музикално-поетичен спектакъл. Режисьор и сценарист Василка Дойчева. Участват ученици от ПГ „Цар Иван Асен II“ – гр. Асеновград

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

20:30 ч. – Представяне на новата книга на поета Атанас Капралов „По мярка на духа”, с участието на композитора Хайгашот Агасян

Място: паметника на Яворов

03.09.2023 г. /неделя/

10:00 ч. – Национален рецитал-конкурс – втори кръг

Място: Народно читалище „Просвета 1888“

18:00 ч. – Творческа вечер на поетесата Валентина Радинска, представена от Роза Боянова

Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”

19:30 ч. – Концерт на възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ и връчване на наградите от националния конкурс за поезия „ От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“

Място: Летен театър/ кино „Яворов“