Есента на 1885 година е изтъкана от бунтове в множество градове на Източна Румелия. Те биват последвани от военен преврат с подкрепата на княз Александър I Батенберг. Опълчвайки се срещу разкъсващата несправедливост, наложена от Великите сили, един народ с хилядолетна история и култура успява да обедини своите територии – Княжество България и Източна Румелия.

На 06.09.2023 г. се навършват 138 години от Съединението на България. В Поморие честването ще започне в 10.00 часа пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. По повод светлата годишнина ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на националните ни герои и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Програмата ще продължи от 20.00 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий” с концерт на група „Мистик“ и прекрасни изпълнения на флейта и цигулка.. „Група Мистик“ е амбициозен проект за съчетаване на струнни инструменти и модерно по темперамент звучене. Участниците са млади момичета, с висока квалификация като инструменталисти и любов към музиката.