Журналистът Слави Томов ще разгледа Ленард Коен като поет и прозаик в книгите му "Красиви неудачници" и "Сбогом, Мариане" на Издателска къща ЗНАЦИ. Събитието ще бъде на 10 август от 19.00 часа пред Експозиционен център "Флора" /лятна сцена на изложението/ и е част от съпътстващата програма на фестивала "С книга на плажа".

На 22 години Мариане Илен заминава с норвежкия писател Аксел Йенсен за гръцкия остров Хидра. Докато Аксел пише, Мариане се грижи за къщата. Един ден, докато Мариане пазарува в магазина за хранителни стоки, мъж я поканил да седне на масата при него и приятелите му. Той се представя като Ленард Коен, тогава известен канадски поет. Когато непостоянният и експанзивен Аксел изоставя Мариане и новородения им син заради друга жена, Ленард се намесва и двамата започват една нова, нежна любовна връзка.

Допълнена от непубликувани по-рано стихотворения, писма и снимки, както и интервюта на авторката с Ленард Коен, „Сбогом, Мариане“ е интимен разказ за живота на Мариане Илен — от младостта ѝ в Осло през нестабилния ѝ романс с Аксел до живота ѝ в интернационалната колония на художници на Хидра през 60-те години на миналия век и след това.

"So long, Marianne" на Ленард Коен е една от най-красивите любовни песни на всички времена.

Темата на тази песен е всъщност пътешествието на Мариане Илен към нейното себеоткриване. За това пътешествие разказва искрено и увлекателно книгата „Сбогом, Мариане“.