При смърт на пътя пияни и дрогирани шофьори няма да могат да получават условни присъди, тъй като минимумът на наказанията от 3 години затвор се увеличава на 5 години, а по закон максималните условни присъди са само до 3 години. Това приеха на второ четене депутатите с промени в Наказателния кодекс. Гласуването на над 50 нови текста стана в последния ден народните представители да излязат в лятна ваканция, затова те спряха часовника и заседанието продължава.

По същата логика като за шофьорите, бе прието да се увеличават и минималните присъди за педофилите. Например – текстът, който предвижда от 2 до 8 години затвор за този, който накара дете до 14 години да гледа сношения между лица от еднакъв или различен пол, занапред ще получава от 5 до 10 години затвор, като със завишаване на минимума бъдещата присъдата няма да може да е условна. Със затвор от 5 до 15 години всеки, който извърши това деяние повторно или чрез употреба на сила или заплахи, ако използва положението си на зависимост или надзор над детето, или е в предварителен сговор с други лица. Тези по-сурови наказания за педофилите бяха предложени на БСП и отхвърлени от мнозинството в правната комисия за второ четене, но в пленарната зала намериха подкрепа. Преди това бяха приети и други текстове, които дават завишени наказания за престъпления, извършени по расистски, ксенофобски подбуди или заради различна сексуална ориентация.

Депутатите приеха и текстове за защита на интелектуалната собственост, но се скараха здраво, когато стана дума за криминализиране на торент сайтове, чрез които се нарушават авторски права. По предложение на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов от ППДБ бе приета формулировката, че торентите са престъпни, ако се използват с търговска цел. Тошко Йорданов и Гроздан Караджов протестираха и обясниха, че този текст прави престъпници 90% от хората, които работят с компютри и често си обменят файлове по торент технологията. Според тях се отваряла възможност на агентите на ГДБОП да нахлуят в предварително набелязано от тях жилище, да го обискират, да пребият даден човек, да конфискуват компютрите и смартфоните на семейството му и чак след 6 месеца да му ги върнат, защото се е доказало, че торентите не са използвани с търговска цел.

Очаква се окончателното да бъдат приети и текстовете в НК, с които се криминализира отказа на шофьор да даде проба за алкохол или дрога, ако преди това вече наказван по административен ред за пиене или наркотици. Занапред такива водачи ще получават до 6 месеца затвор и 2000 лева глоба.

Приета бе възможността при тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани, съдът да отнема автомобилите им, ако са тяхна собственост или равностойността на колата по пазарни цени, ако е собственост на друг.