Данъчните започват масови проверки на търговци край морето, за да установят дали дават касови бележки. Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие.

До края на сезона предстоят над 10 000 проверки на ресторанти, магазини, атракциони, паркинги и други. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, като ще се извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки.

В рамките на кампанията, при извършването на контролни покупки, ще се прилага способът „таен клиент“. Тоест данъчни ще купуват някаква стока без да се представят, че са от НАП, и ако не получат касова бележка, ще налагат глоби. Данъчните инспектори ще правят и явни наблюдения, при които за определен период от време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. От НАП отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

По време на кампанията ще следят и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

В националната контролна кампания по Черноморието се включват и командировани фискални инспектори от други градове. От НАП са категорични, че засилените проверки по морето няма да намалят бдителността по отношение на останалите търговски обекти в другите населени места.

Гражданите също могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите, напомнят от НАП. Това е възможно с мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.