Над 10 възпитаници от Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, на възраст между 12 и 18 години, ще се учат да карат сърф на една от най-атрактивните точки за кайтистите - Кайтсърф училището, разположено на Северния плаж, по пътя за Солниците.
Идеята е на атлета и преподавател в Гимназията по компютърно програмиране в Бургас - Гергана Стоянова, която е част от кайт сърф школата към яхтклуб „Черноморец“ Бургас.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Дарик радио и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, които осигуряват лакомства и подаръци за всички участници.

„Водата, слънцето и морските вълни в случая могат да имат много благотворно влияние върху децата. Но най-важното е самото удоволствие от този спорт. Вярвам, че всичко това може да подейства положително и на децата, и на техните родители. А някои от тях дори могат да се запалят по този екстремен спорт и ние с радост ще им помогнем да подобрят уменията си. Главната ни цел обаче с директора на Центъра, Екатерина Джутева е да им осигурим един летен ден, в който всички истински да се забавляват. Ще бъде чудесно, ако се случи и искаме инициативата ни да продължи във времето“, сподели Гергана Стоянова.
Събитието ще събере на бургаския плаж десетки деца, техните родители, спортисти и учители на 9 юли, неделя, от 11.30 часа.
А всички, които желаят да подкрепят малчуганите в техните първи стъпки в сърфинга, са добре дошли!
През последните години Бургас все по-сериозно се налага като дестинация за практикуване на екстремни спортове, а кайтсърфинга е сред най-популярните. Скоро бъдещите ни шампиони могат да се превърнат в част от туристическата визитка на града.