Исторически музей – Поморие представи нова изложба, в която са експонирани оригинални образци на огнестрелни и хладни оръжия от Възраждането, Руско-турската война 1977/78 г., Първата световна война 1915-1918 г., Втората световна война и след нея. Показани са ятагани, овчарски ножове, кремъчни и капсулни пистолети, револвери, карабини и пушки, които са използвани от хайдути, въстаници и четници. Могат да се видят пушки и карабини ,,Крнка“, „Шаспо“, ,,Бердана № 2″, револвери ,,Смит и Уесън“, както и саби на руската армия и на Българското опълчение. Изложени са пушките „Пибоди- Мартини“, ,,Снайдер“ и „Ремингтон“, войнишки и офицерски саби на турската армия. Експонирани са и пистолети „Парабелум“, „Валтер“, ,,Маузер“, ,,Зауер“, „Стар“, ,,ЧЗ“, ,,ТТ“ и „Макаров“, които са били на въоръжение в армията и полицията. Показани са известните картечни пистолети „ППШ“, „ППС“ и ,,МП-40″, както и „Ч3-23″, с които са охранявани важни политически и държавни ръководители през 60-те години на миналия век.

Всички оръжия са част от личната оръжейна колекция на доц. д-р инж. полк. Георги Маринов – председател на НС „Единение“. Доц. д-р Георги Маринов е роден в Горна Оряховица на 7 юли 1946 г. Завършва Националния военен университет „В. Левски” и Военната академия „Г. С. Раковски”. Повече от 45 години служи в армията. Бил е началник на служба във войскова част, старши преподавател, началник на школа на отдел в МО и началник на научни секции във военни научноизследователски институти. Стига до чин полковник. Автор и съавтор е на 31 книги, представящи различни видове оръжия, 2 учебника, 5 учебни помагала, 13 филма във Военната киностудия, 5 рационализации, 2 патента за промишлен дизайн и над 1280 публикации в различни издания. Автор е на 42 предавания на тема: „Разкази за оръжието” и един документален филм във Военния телевизионен канал.

Изложбата ще остане в Исторически музей – Поморие до 13.10.2023 г. и се организира под надслов „Оръжието на българина в борбите му за национално освобождение и обединение“. Организатори са Община Поморие, Исторически музей – Поморие и Национален съюз „Единение“.