Перфектно съчетание от музика, различни национални кухни, кулинарни изкушения, ценни книги, ретро ревю, много хумор и занимания за най-малките – всичко това предложи първото издание на Рибен фест – Поморие 2023. Събитието бе по-различно от всички кулинарни фестивали по българското Черноморие и се проведе в рамките на три дни, на няколко сцени в града. Фестът се организира от НЧ „Просвета 1888“ и Община Поморие в изпълнение на проект за „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство.









Част от живота и занаята на рибарите, както и част от миналото на града бяха представени още първата вечер с един невероятен авторски спектакъл, подготвен от театралите на НЧ „Просвета 1888“. Чрез песни, танци и скечове малки и големи артисти, заедно с всички участници в богатата програма, разказаха за някогашно Анхиало, показаха различните поминъци и разкриха забавни и любопитни факти от живота на един рибар. Всички присъстващи на откриващия концерт имаха възможност да си опитат от апетитните рибни хапки, приготвени с много старание и умения от ученици и учители в Професионалната гимназия по туризъм „А. Константинов“ – Поморие, под ръководството на директора Валентин Карталов. От избите на Black Sea Gold Pomorie беше осигурено и ароматно вино, което учениците от гимназията раздаваха.

Малко преди официалното откриване, в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ проф. Ана Кочева представи монографията “Езикът на българската кухня“. Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ. Монографията е издадена от БАН и представя в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина. Проф. Кочева е съавтор с изключителен принос за научното изследване, а увлекателният ѝ разказ, подплатен с интересни видеа и примери, бе идеалната прелюдия към Рибния фест. За първи път беше представен и безплатно раздаван уникалният „Анхиалски рецептурник“. Уникален, защото съдържа повече от 30 местни рецепти на рибни деликатеси, събрани и подредени с много труд от секретаря на НЧ „Просвета 1888” Мария Ралева, ръчно изписани с невероятния почерк на хореографа в читалището Жулиета Малчева и онагледени от художника Красимира Милева.

Повече от 600 апетитни рибни блюда бяха раздадени на Рибарско пристанище – Поморие и през втория фестивален ден. Като част от програмата за Рибния фест в града, шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef приготвиха неустоими хапки за всички присъстващи. И там кулинарното участие на ученици и учители от ПГТ „Алеко Константинов“ – Поморие беше незаменимо. С вкусна храна, музика, добро настроение и с танците на момиченцата от ТФ „Фреш“ с ръководител Жулиета Малчева събитието се превърна в истинска морска фиеста. Паралелно с това, в централната градска част се проведе пленер на открито, в който се включиха художниците Пенка Чория, Валентин Узунов, Георги Динев, Женя Адамова, Иван Велчев, Милена Казакова, Нели Гочева, Станимир Видев и Христо Христов. Вдъхновени от Поморие. Те създадоха красиви платна за фонда на града.

Вечерната програма продължи с рибни ястия от традиционната българска, турска, румънска, украинска и гръцка кухня, които бяха раздавани на шатри в центъра на града, а по-късно се състоя дефиле и концерт на всички участници във фестивала.

Първото издание на Рибен фест – Поморие завърши с весел детски ден и програма „Златна рибка“ пред Дома на изкуствата в центъра. Децата рисуваха, спортуваха, танцуваха и се научиха да връзват сложни моряшки възли. Програмата се превърна в истински празник, благодарение на екипа на НЧ ‘Просвета 1888’, на ЦПЛР- Общински Детски Комплекс – Поморие и на Местна инициативна рибарска група – Поморие: Милчо Талев, Валентин Продромов, Жулиета Малчева, г-жа Таня Талева, г-жа Надя Лалева и г-жа Ани Андреева. За всички участници в забавните занимания имаше тематични подаръци.

Община Поморие и кметът Иван Алексиев изказват огромни благодарности на всички участници в организацията на фестивала и канят всички на следващото издание, което ще се състои през септември 2023 година.