Транспортният министър Георги Гвоздейков разпореди пълна проверка по случая с хеликоптера, прелетял опасно ниско над плаж "Градина" вчера.

По разкази на очевидци той е кръжал около 15 минути. От хеликоптера бяха разпръснати фалшиви 100-доларови банкноти с лика на Тодор Живков. Установени са пилотът и операторът на хеликоптера. Оказва се, че е нямало разрешение за този полет.

По-късно същият ден пилотът е летял от Приморско до Балчик.

"Изненадата с хеликоптера определено беше много ефектна, никой не го очакваше. Всички, както си стояхме спокойно на плажа и най-спокойно гледахме изгрева, изведнъж просто се чу туптенето от хеликоптера. По едно време летя доста близко до хората. Не бих казала, че е било небезопасно за нас. Може би даже хора доста се израдваха на факта колко близко прелетя. Изобщо не съм се чувствала в опасност. Единственото нещо, което ме подразни, беше количеството хартия, което се изсипа в самото море, което най-вероятно никой не изчисти след това", заяви пред БНТ очевидецът Яна Парушева.

Валентина Миланова, която също е очевидец на случилото се показа банкнотата с лика на Тодор Живков.

"Хората, които бяхме на плажа, не сме усетили нищо нередно. Колкото и близо да беше не се е усетило като нещо много опасно. Така че за момент не съм си помисляла за безопасността", допълни Валентина Миланова.

Организаторите на полета заявиха за БНТ, че целта е била да се рекламира тяхно предстоящо събитие, но уточняват, че разпръсканата хартия е от биоразградим материал и всичко е изчистено. По думите им са спазени всички мерки за безопасност.

Екипажът на хеликоптера са опитни каскадьори от киноцентъра в "Бояна". Остава въпросът защо е нямало разрешение за този полет и тази височина. Възможно е лицензите на пилота и оператора на хеликоптера да бъдат отнети.

Източник: БНТ