Превозвачите трябва да плащат с 50% по-скъпи тол такси от днес. От бранша заявиха, че това може да доведе до инфлация, която ще удари основно продуктите, които се произвеждат и консумират в България.

От Министерството на регионалното развитие коментираха, че мярката не е могла да бъде избегната, тъй като решението за нея е взето от предишните правителства. Все пак, бизнесът и държавата ще седнат на една маса, за да се разберат има ли как тол таксите да бъдат по-ниски.

„Можем спокойно да очакваме още едно, макар и не драстично, увеличение на инфлацията вътре в страната. Най-много ще бъдат засегнати стоките, произведени в България, и тези, които се потребяват в страната”, посочи Димитър Димитров от Асоциацията на автомобилните превозвачи.

„Има далеч по-важни проблеми с тол системата. Заявиха, че нямало как да бъде отложено това увеличение. Ние имаме своите основания да вярваме, че това имаше как да стане”, допълни Димитров.

"В момента увеличението е около 33%. Камионът, ако досега е плащал 1000 лв., сега ще плаща 1333 лв. Можем спокойно да очакваме още едно, макар и не драстично, увеличение на инфлацията вътре в страната. Най-много ще бъдат засегнати стоките произведени в България и стоките, които се потребяват у нас", посочи още той.