Една от най-старите и красиви сгради в Поморие – тази, в която се помещава Българо-гръцко дружество „Анхиало“, е в съсобственост между Община Поморие и наследници на анхиалска фамилия, съгласно постановено Решение на Окръжен съд – Бургас от 2002 година.

До това решение се стига след като през 2000-та година по искане на наследниците е образувано дело за установяване на собствеността върху горепосочения процесен имот, ведно с построената върху него сграда. За целта Районният съд е допуснал и приел две експертизи. Първата – единична – е на инж. Кирил Минков, който е приел, че описаният в нотариалния акт на наследниците имот не е идентичен с процесния имот. Втората експертиза – тройна – е на наследниците и е с противоположно заключение. Районният съд /РС/ е приел заключението на единичната експертиза, тъй като същата, за разлика от тройната, е била обоснована, в резултат на което исковете на наследниците са отхвърлени.

Недоволни от решението, ищците депозират въззивна жалба пред Окръжен съд – Бургас, който на база свидетелски показания възприема заключението на тройната експертиза, че имотите са идентични и отменя решението на РС от 2000 година.

Следва депозирането на касационна жалба до Върховния касационен съд от страна на Община Поморие, който е оставил в сила решението на Окръжен съд Бургас.

През 2004 г. Районна прокуратура – Поморие извършва нова експертиза, която изчерпателно, задълбочено и обективно е проверила предоставените от Община Поморие писмени доказателства и е достигнала до значително различаващи се изводи. Новата експертиза съответства на единичната такава на инж. Минков. Разследващият орган приема, че становището по възприетата тройна експертиза е оформено при непълнота на доказателствения материал, но въпреки това наказателното производство е прекратено поради изтекла давност.

След задълбочен анализ по случая от страна на кмета Иван Алексиев и правоспособни лица са установени категорични основания, поради които Община Поморие отново да предяви претенции за преразглеждане решението на Окръжен съд – Бургас от 2002 година, с искане за неговата отмяна.

„Отново влизаме в тежка съдебна битка, която най-вероятно ще продължи с години, но убеден съм, че щом правото е на наша страна, ще дойде време, когато една от най-емблематичните сгради в Поморие отново ще стане собственост на поморийци и на членовете на Българо-гръцкото дружество, които са реалните наследници и пазители на анхиалския дух на града ни.“, каза кметът Алексиев. Той води дългогодишни съдебни спорове и за собствеността на емблематичното Лятно кино „Яворов“, за малкия парк до най-стария храм „Преображение Господне“, за терена в кв. „Малко солено езеро“ (парк „Лермонтов“), както и за сградата на Стария съд. Всички те приключиха в полза на Община Поморие, с което се върнаха на поморийци като общинска собственост. Кметът Иван Алексиев е категорично решен да върне на града ни и тази ценна старинна сграда, както и да продължи да отстоява интересите на поморийци, като „следващата стъпка ще бъде „битката“ за градските стадиони в Поморие и в Каблешково“, допълни още кметът Алексиев.