Големият терен с лице към площад „Тройката“ да остане собственост на Община Бургас и на него вместо МОЛ или жилищна сграда да има площад, парк, водна каскада, паметник на Левски, монумент на хан Аспарух или друго по предложение на бургазлии. А имотите на другите четирима собственици – юридически лица, да бъдат в дъното на терена, откъм ул. „Хан Аспарух“.

Това е възможно, ако Общината се съгласи на спогодба и делба по време на съдебно заседание на 5 юли. За да се съгласи обаче първо Общинският съвет трябваше да даде зелена светлина и да приеме варианта за делба. Въпросите за облигационни и финансови претенции както от страна на Общината, така и евентуално от страна на останалите съсобствениците предизвика над 2-часова дискусия. Наложи се администрацията да обяснява на съветниците, че това е един от малкото прозорци за приключване на 30-годишната сага с недостроения ГУМ. В крайна сметка с 39 гласа за и 4 въздържали се ОбС подкрепи решението.

Как се стигна до варианта за спогодба?

До този вариант се стигна, след като екипа на кмета Димитър Николов води жестока съдебна битка в последните 15 години, за да докаже, че имотът е поделяем. Така 30-годишната заплетена сага с терена на недостроения ГУМ може да приключи в полза на бургазлии. Като всяко важно решение обаче и това не мина без дискусии за финансови претенции и други въпроси от страна на съветниците.

„Ако икаме да има спогодба, на 5 юли в съда трябва да обявим, че сме съгласни на определен вариант. На следващата сесия на Общинския съвет вече ще се обсъждат вариантите на спогодбата. Техническите детайли и номера на УПИ-та ще бъдат предмет на следваща сесия“, заяви съветникът адв. Иво Баев.

„В последните 15 години цялата сага мина през главата ми. Ние стигнахме дотук, извоювахме този терен за жителите на Бургас. Има десетки предложения какво да се направи на него - парк, детска площадка, водна каскада и др, но това го решвавате Вие – общинските съветници. Поемете този риск, който и ние носихме 15 години. Оттук-нататък е лесно – да се свалят или вдигат цени, вие сте разпределителят на тази собственост. Ние сме дотук като администрация, оттук-нататък извоюването е във Вашите ръце . Делете го, променяйте цените, предявявайте претенции. Искам да благодаря на юриста Златина Георгиева и екипа. Преди години много мислехме дали да заведем тези дела или не. Причината - имаше риск Общината да заведе тези дела и да бави изграждането на ГУМ или МОЛ, за което частна фирма е превела 4 милиона лева, влезли в Община Бургас с палетежно нареждане преди 17 години, които Общината е изхарчила до стотинка. Бяхме пред риск да плащаме повече от 10 милиона лева неустойки, че спираме решение за строителство. Ние загубихме делото в Бургас и трябваше да го препотвърдят в София. Ако ние бяхме загубили решението за влязлото в сила отстъпено право на строеж (ОПС), тогава на този 11-декаров терен нямаше администрация, която да спре изграждането на МОЛ с офиси и след една година можеха да станат жилища и нямаше да спрем това, защото никой не може да оспорва правото на собственост. Тези 11 декара щяха да бъдат частни и нищо повече нямаше да можем да направим“, заяви кметът Димитър Николов.

Главният юрист Златина Георгиева обясни, че в хода на делата на останалите собственици не веднъж са предлагани имоти на друго място, дори Общината да плати, но те никога не са били съгласни с друг вариант освен с този да получат реални имоти на тази територия и имат това право.

В крайна сметка Общината върви към спогодба.