Екипът на Исторически музей – Поморие, съвместно с Община Поморие, подари една вълнуваща „Нощ в музея“ на всички жители и гости на града. Първият подобен опит е направен през 1997 година в Берлин и за по-малко от десетилетие инициативата придобива европейски измерения. Нощта на музеите предлага на своите гости необичайни изживявания, защото привечер сетивата са в особено състояние, светлината е по- заглушена, експонатите са по-завладяващо драматични, а музеите – по-привлекателни. Замислено в приятелски дух, това събитие бе напълно безплатно и бе насочено към привличане на разнообразна и нова публика.

Програмата започна в Посетителския център „Поморийско езеро” с описание на някои от характерните птици и с представяне на албума „Богатството на Поморийско езеро“, чиито автори са Веселин Граматиков (дизайн, редакция и фотографии) и Зоя Колчева (текст и информация). „Поморийското солено езеро, Атанасовското езеро и езерото Вая създават един уникален биотоп, който е изключително интересен за западноевропейските посетители и за хората, които обичат да наблюдават диви животни и птици. Благодаря на Община Поморие и на Посетителския център за възможността да създадем този албум. Това е една от малкото общини, които полагат усилия да развиват и тази специфична ниша в туризма.“, сподели съавторът Веселин Граматиков.



Кметът Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов присъстваха на представянето. Те поздравиха създателите на ценното издание, представящо богатото биоразнообразие и даващо още един щрих към езерото, известно най-вече със своите лечебни свойства. Алексиев анонсира и че вече е одобрен проект за освежаване на Музея на солта и Посетителския център, което ще ги направи още по-притегателни за туристи.

Вратите на Музея на солта също бяха отворени, а в Исторически музей – Поморие се състоя официалното откриване на нощта със специалното участие на ученици от музикално училище „Проф. Панчо Владигеров”- гр. Бургас и малкия гайдар Яни Атанасов. Представени бяха изложбите: „Праисторически паметници от района на Поморие” и „Фотографът – вдъхновен свидетел на отминаващото време. Изявени автори на фотографията в Анхиало/Поморие”. Проведе се и разговор – дискусия с фотографа Пенко Скумов на тема: „Аналоговата фотография като традиция и алтернатива днес”. Екипът на музея връчи и специални грамоти на всички спомоществователи, допринасящи за обогатяване на експозициите.

„Искам да поздравя и да благодаря на д-р Антон Карабашев и на всички негови колеги от Исторически музей – Поморие за това, че превърнаха тази идея в традиция. Така те дават възможността повече хора да се докоснат до културно-историческото ни богатство и да се потопят в атмосферата на нашия град.“, каза кметът Иван Алексиев. Беше съобщена и добрата новина, че предстои да бъде подписан договор за съвместно сътрудничество с Националния исторически музей.

Впечатляващият финал на вечерта бе даден в Античната куполна гробница, където се състоя камерен концерт с участието на Анна Стефанова, Сергей Барс и Лариса Цивилева. За посетителите на всички музейни обекти беше осигурен безплатен транспорт.