На 11 юни православната църква чества празника „Св. Богородица – Достойно ест”, посветен на чудотворната икона от българската килия на Света Гора и на песнопението „Достойно ест”. С него Божията майка е възпята за първи път, а впоследствие песнопението е включено в Божествената света литургия, като в наши дни то се изпълнява в целия православен свят.

Днес в Поморие се състоя финалният концерт на Международния фестивал за православна музика, носещ името на чудодейната светиня. Тазгодишният форум даде възможност за изява на 14 състава от България, Сърбия и Полша, а именно – повече от 350 изпълнители, сред които много деца, професионални певци, но и хора с професии извън музикалната сфера. Всички те обаче бяха обединени от общата кауза „Св. Богородица – Достойно Есть” и пет дни пяха заедно молитвени слова – в един глас и с едно сърце.

В хода на фестивала участниците успяха да обменят опит, да споделят своите постижения, да представят репертоара си и да го обогатят. Изпълненията на всички хорове и вокални ансамбли бяха внимателно оценени от членовете на фестивалния секретариат. Всички диригенти и ръководените от тях хорове бяха удостоени с грамоти, цветя и записи на своите изпълнения. Подаръците бяха връчвани от Антон Лалев – директор на дирекция „Хуманитарни дейности “ в Община Поморие и Таня Никлева – организатор и член на секретариата.

За своя значителен принос към фестивала беше удостоен юбилярят доц. Димитър Димитров, който повече от 45 години е диригент на църковния хор при Патриаршеската катедрала „Александър Невски“. Протопсалт Димитров получи почетен знак и поздравителен адрес от името на кмета на община Поморие. Отличието бе връчено от проф. д.н. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас. Тя сподели радостта си от провеждането на този духовен празник в Поморие: Бъдете все така вдъхновени и продуктивни, защото днес повече от всякога имаме нужда от вяра и от християнски ценности. Професор Нейкова закри официално 19-то издание и заедно със Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан и Н.Пр. Агатополски епископ Иеротей, тя обяви датите за 20-то издание на православния форум, а именно 5 – 9 юни 2024 г.

Основни организатори на фестивала са Сливенска Митрополия, Община Поморие и Настоятелството на храм „Свето Рождество Богородично“ с предстоятел протоиерей Борис Георгиев. Фестивалът се провежда под патронажа на Н.В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев.