Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заявява категорично, че няма да даде кредит на доверие на избрания за министър на вътрешните работи – Калин Стоянов, заявяват от федерацията в съобщение за медиите. Ето какво още се казва в него:

„Най-малкото, заради това, че би било обидно, след дългия му престой в системата на МВР да се очаква, че не е запознат с проблемите в нея. Подобно на много други ведомства в България до момента то се управлява непрозрачно, без визия и политическо желание за промяна, а работещите в Министерството са заложници на настъпилото безвремие и хаос в резултат на царящото безвластие.

В последните 3 години СФСМВР проведе повече от 30 срещи с представители на политически партии и коалиции, които бяха част от 46-то, 47-то, 48-то и 49-то НС. По време на тези срещи беше представена визията за устойчива промяна в МВР, която да гарантира достойни условия на труд за служителите и качество на доставяната услуга за гражданите. Предложенията на СФСМВР бяха подкрепени от всички представители на политическите партии, но за съжаление към настоящия момент не само няма нито един изпълнен ангажимент, но не бяха проведени и срещи и консултации с представители на Федерацията от политическото ръководство на ведомството.

Повече от две години МВР се управлява от политически фигури, на които се налага СФСМВР да обяснява какво представляват социалният диалог и мир, каква е ролята на синдикатите и значението на термина „социални партньори“. За съжаление, въпреки положените усилия от Федерацията и към настоящия момент в Министерството социалният диалог е неефективен, социалните партньори –неглижирани, а служителите и техните права – пренебрегвани.

Търпението ни е изчерпано!

Сериозните и системни проблеми в МВР са пренебрегвани и не се решават за сметка на имиджови акции. Цената на тези акции и това безхаберие се плаща от всеки един служител в МВР и от българските граждани. Именно поради тази причина, а и поради факта, че всички политически партии и коалиции, част от 49-то Народното събрание на Република България са запознати и подкрепят исканията на СФСМВР, настоящият Министър на вътрешните работи няма да има 100 дни толеранс.

СФСМВР настоява за спешна и незабавна среща с министър Калин Стоянов, на която ще представи за пореден път визията си за устойчива промяна и подобряване условията на труд в МВР и ще очаква поемане на конкретни ангажименти, които да бъдат изпълнени в конретен времеви диапазон.

Евентуални опити за отлагане провеждането на срещи и отказ да се постави началото на изпълнението на приетата и подкрепена от всички политически партии и коалиции, визия за устойчива промяна в МВР, ще бъдат приети като нарушаване на правата на служителите и незачитане на потребностите на всички български граждани”.