Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” е дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора, Гърция. С разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит и тази година иконата ще напусне пределите на столичния храм „Св. Александър Невски” и ще бъде изложена в центъра на Поморие, на 07.06.2023 г. /сряда/ от 17.00 ч. Повод за това е откриването на Международния фестивал на православната музика, носещ името на светинята.

За първи път чудодейният образ на Божията майка пристига в морския град през 2013 г., по инициатива на кмета Иван Алексиев. От тогава до днес посрещането на иконата се е превърнало в неизменна част от фестивала и в дългоочаквано от всички миряни събитие. Светинята ще бъде транспортирана днес и следобед ще бъде изложена за поклонение в манастир „Свети Георги Победоносец“ до 16.00 часа утре (07.06.2023 г.), когато ще бъде пренесена в центъра на града.

От 7 до 11 юни в църквата „Свето Рождество Богородично“ жителите и гостите на Поморие ще могат да се поклонят пред лика на Света Богородица „Достойно есть” и да се докоснат до нейната сила.