Десетки служители на НОИ Бургас днес изразиха недоволство от ниските си заплащания, като излязоха на едночасов ефективен протест от 10 ч. до 11 ч. Пред сградата на териториалната дирекция те издигнаха плакати с надписи: „Няма да мълчим повече”, „Ще сложим край на подигравките с труда ни”, „Писна ни” и „Инфлацията е бич за нашите семейства”.

Стачните действия бяха подкрепени от СРС „Подкрепа” в морския град.

Служителите на НОИ искат да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на НОИ с не по-малко от 30%. Увеличените средства да се разходват за нарастване на основните заплати на всички работници и служители на НОИ по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации на работниците и служителите в НОИ механизъм. Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила от 01.01.2023 г.

Спаска Димитрова от протестиращите заяви, че заплатата в отдел „Пенсии“ е 980 лв.

„Това е пореден протест на държавни служители, което идва да покаже колко дълбоки са проблемите в администрацията и колко отдавна не са променяни работните заплати. Ние сме солидарни със служителите”, заяви председателят на СРС Подкрепа Иван Костадинов.

Повече от него и Спаска Димитрова чуйте във видеото.