Навръх празничния 24 май в Бургас бе открит планетариум, който е част от детски научен център „Планетум”. Съоръжението се намира в Зоната за обществен достъп в района на пристанищен терминал Бургас-изток и в близост до Конгресния център. Залата на планетариума е с капацитет до 50 места, разположени около центъра на 8-метров прожекционен купол. В него има последен модел оборудване за 3D визуализации, чрез които посетителите да се докоснат до тайните на необятния комос.

„Искам да се обърна към ръководството на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” в лицето на неговия упрвител г-н Петър Сеферов и да благодаря за отличното партньорство между местната власт и държавата. Благодаря на фирмата, която изпълни този сложен за конструкция проект, защото се оказва, че по-голямата част от съоръженията трябва да бъдат внесени от чужбина. Благодаря и на архитектурното бюро и всички, които участваха, така че в Бургас да се случват хубави и приятни неща. На тези, които коментират, че в Бургас се отнемат корабни места, искам да кажа - корабни места в Бургас има в изобилие, даже дълбоководни стига да има товари. Ние не отнемаме корабни места, ние просто ставаме по-морски град. Освен за науката за необятния космос, тук ще могат да се прожектират филми, особено за деца, които се отнасят за запазване на природата, спасяването на световния океан и много други научни познания. Тук ще бъде център на познанието и на науката и може би днес е най подходящата дата за откриването на този планетариум, който с „Планетум” съчетава в себе си възможност чрез игри и забавления децата да научават нещо повече за света, който ни обкръжава, и най вече за необятния космос”, каза на откриването кметът на Бургас Димитър Николов. Той покани директорите на бургаските детски градини и училища да заповядат и да доведат децата.

„Да ни е честита новата придобивка. Дай Боже да сме здрави и повече хубави неща да се случват в този град”, каза кметът Николов.

Планетариумът позволява организиране на групови посещения и провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бурга и региона.