Прокуратурата в Белград е образувала ново дело по служебен път във връзка с масовата стрелба в белградско училище в началото на месеца, при която момче уби девет души и рани още седем, съобщава РТС.

РTC предава, че се разследва майката на извършителя и дали в действията й има елементи на престъплението „Неглижиране и малтретиране на малолетно лице“ от член 193 на Наказателния кодекс на Сърбия.

Първа основна прокуратура е изпратила искане до органите на реда в Белград за събиране на съответната информация. Планиран е разпит на заподозряната М.К. и провеждане на разговор с училищния психолог и педагогическия съветник, работещи в ОУ „Владислав Рибникар“, където 13-годишен ученик застреля осем деца и пазач в училището, и рани други шест деца и учителка.

В искането на прокуратурата се отбелязва, че полицейското управление трябва да предприеме всички други мерки и действия, необходими за пълното установяване на фактите.

Припомняме, че масовата стрелба стана на 3 май. Десетина дни по-късно почина момиче, което бе сред пострадалите.

Според сръбското законодателство заподозреният стрелец не може да носи наказателна отговорност, поради това, че е малолетен. След стрелбата бащата на момчето бе арестуван, а майката - задържана.

Първа основна прокуратура в Белград е поискала от Градския център за социални дейности да извърши диагностична оценка на семейството на малолетния К.К. и да представи доклад на прокуратурата. Центърът за социални дейности трябва да предостави и информация дали семейството е присъствало и по-рано в регистрите на този орган.