Над 2200 работници и служители от НОИ готвят стачка! На 25.05.2023 г. /четвъртък/ от 10 ч. до 11 ч. ще бъде проведена едночасова предупредителна стачка в структурите на Националния осигурителен институт! Работещите в териториалното поделение на НОИ в град Бургас ще се включат активно в стачните действия! Това съобщават от СРС „Подкрепа” – Бургас.

От синдиката посочват исканията на работещите:

1. Да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на НОИ (ЦУ и ТП) с не по-малко от 30 /тридесет/ процента;

2. Увеличените средства да се разходват за нарастване на основните заплати на всички работници и служители на НОИ (ЦУ и ТП) по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации на работниците и служителите в НОИ механизъм;

3. Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила от 01.01.2023 г.

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ и именно това настояват да се случи с приемането на ЗБДОО за 2023 г.

Още в началото на годината Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ многократно алармира за напрежение сред работниците и служителите в Националния осигурителен институт, поради липса на увеличение на възнагражденията в системата.

„На 29-ти март 2023 г. бе проведена среща с управителя на НОИ г-н Ивайло Иванов с работещи в системата на НОИ от цялата страна. На 24-ти април бе внесена и официална покана по Закона за уреждане на колективните трудови спорове до НОИ, с копие до Лазар Лазаров, в качеството му на председател на Надзорния съвет на НОИ, както и до Росица Велкова-Желева – министър на финансите. На 26.04.2022 г. проведохме и среща с ръководството на НОИ, но с оглед липсата бюджет за 2023 година, те не могат да удовлетворят исканията ни.

Обръщаме внимание, че в проекта на ЗБДОО 2023 разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени. Това няма да даде възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите. Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и все още е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19. НОИ пое изплащането на добавките към пенсиите, вместо те да бъдат изплащани като социално подпомагане. Впоследствие се наложи спешно да преизчислят всички отпуснати пенсии в страната. Служителите на НОИ са професионалисти, които не могат да бъдат лесно заменени, защото притежават изключително специфични знания за пенсионната система и следва да получат подобаващо възнаграждение за отговорностите, които носят. Работещите в НОИ ще отстояват исканията си докрай и в случай, че не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия!”, заявяват от КТ „Подкрепа”.