Шампионката в многобоя Боряна Калейн взе сребърен медал на бухалки и бронзов с обръч, а Стилияна Николова спечели сребро с топка на финалите на отделните уреди при жените на 39-о европейско първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).

В първия финал за деня Калейн изигра стабилно композицията си и получи оценка 32.250 точки, което й осигури третото място.

Другата българка Стилияна Николова допусна сериозна грешка с излизане на уреда извън терена и остана седма с 28.700 точки.

Европейска шампионка с обръч стана Виктория Оноприенко (Украйна) с 33.250 точки, а сребърното отличие взе Ади Ася Катц (Израел) с 32.600 точки.

Във финала с топка Стилияна Николова игра много добре и беше оценена с 33.350 точки, от които 17.200 за трудност. Така тя взе сребро, което е третото й отличие от първенството след бронза в многобоя и златото отборно.

Боряна Калейн, която е европейска шампионка на топка от Тел Авив 2022, имаше неточности и остана шеста с 32.300 точки. От щаба ни подадоха контестация, която беше приета и оценката й беше повишена на 32.600, но тя запази позицията си.

Златото с топка извоюва италианката София Рафаели с 33.650 точки, а трета е представителката на домакините Зохра Агамирова с 32.850.

С бухалки Боряна Калейн игра перфектно, но получи 32.450 точки. Треньорският щаб отново подаде контестация, която беше уважена и оценката повишена на 32.650, което й отреди втората позиция в крайното класиране.

Българката има четири отличия до момента - злато в многобоя и отборно, както сребро с бухалки и бронз с топка.

Италианката София Рафаели стана първа с бухалки с 33.000 точки и спечели второ злато от финалите, а трета се нареди Екатерина Веденеева (Словения) с 31.700.

България вече спечели десет медала от шампионата - пет златни, три сребърни и два бронзови.

До края на днешния ден предстоят още три финала с българско участие - на лента при жените, както и на пет обръча и на три ленти/две топки при ансамблите.

В залата е и посланикът на България в Азербайджан Руслан Стоянов, който подкрепя националките в последния ден на първенството.

източник БНР

снимка: Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница