В историческата памет на всеки народ никога не избледнява споменът за ярките събития и дати, които го зареждат с национално самочувствие и духовни сили. Днес, в навечерието на 6 май, в Поморие бе отбелязан Денят на храбростта – празник на Българската армия. Пред скулптурната композиция на Свети Георги Победоносец бе отдадено заслуженото признание и почит на българските воини, защитавали с честта и живота си свободата на България и правото ѝ да бъде независима държава. Признателност беше изказана и към всички смели жени и мъже, избрали трудната и отговорна професия – военнослужещ.

Поздрав към всички присъстващи отправиха кметът на община Поморие Иван Алексиев, командирът на Военноморска база – Бургас капитан I ранг Петър Петров и началникът на Военно окръжие – Бургас подполковник Данчо Мешлинков.

Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и духовници от манастир „Свети Георги Победоносец“ отслужиха благодарствен молебен за здраве на българското войнство, жителите на Поморие и просперитета на града.

В изпълнение на дълга да помним, следваме и предаваме онази любов към Отечеството, възпята от историята и превърнала се в символ на борбата за най-святата кауза – Свободата и Независимостта, бе засвидетелствана почит към мъжете и жените в униформа, които са въплъщение на идеалите от миналото, останали актуални и днес. Венци пред скулптурната композиция на Свети Георги бяха поднесени от: Община Поморие, Общински съвет – Поморие, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, подполк. Данчо Мешлинков началник на ВО – Бургас и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Ритуалът беше организиран от Община Поморие, Флотилия бойни и спомагателни кораби, Военноморска база – Бургас и Военно окръжие – Бургас. Участие в програмата взеха: Общински духов оркестър – Бургас с диригент Анастас Камиларов, гвардейци от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ – гр. Бургас, ученици от СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“ и ПГТ „Алеко Константинов“ – Поморие. За финал – поздрав към всички присъстващи поднесоха младежите от Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ с ръководител Владимир Данаилов.

Събитието бе уважено и от председателя на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, началника на Регионално управление Образование – Бургас Петя Петрова, директорите на местните училища, общински съветници и общественици.

Повече снимки може да видите на официалната фейсбук страница на Община Поморие.