10-годишният питбул, който разкъса собственика си снощи в столичния квартал "Христо Ботев", никога не е бил агресивен. Редовно си играел и с децата в квартала. Това разказаха приятели на семейството, предаде bTV.

Никола е един от първите, стигнали до къщата след инцидента. Бил на работа с един от братята на нахапания мъж.

Към 16:00 часа получили обаждане.

“Звъннаха, че е станало нещо. Кучето нападнало брат му. Всички сме учудени, той е пораснал в тоя двор. Взет е от бебе, не е връзван. Изведнъж някаква агресия”, разказа Никола.

Той каза, че семейството гледа две кучета - питбулът и още едно, взето от улицата.

“Кротко куче е. Всички деца ходеха при него. Моите деца ходеха да си играят с него. Не питбулът, другото - грозното е по-опасно. Лае и не дава да минаваш оттам. Кучето даже не е връзвано със синджири”, категоричен е Никола.

Той каза, че никой не е бил в къщата по време на инцидента. Не изключва мъжът да е припаднал, защото имал здравословни проблеми отдавна.

“Беше в болница, COVID много тежък кара. Беше много зле. Имаше случаи, в които му ставаше лошо. Един път там при комшиите беше паднал”, подчерта той.

Според експерти е възможно кучето да е реагирало агресивно, ако се е почувствало застрашено.

“Кучетата не нападат хора просто така, нападат, когато пазят територията си. Може ситуацията да е довела до усещането за кучето, че е агресивно нападнало.

Загуба на контрол на тялото на стопанина може да е довело до това”, каза зоопсихологът и специалист по обучение на кучета Александър Георгиев.

След инцидента питбулът е взет от "Екоравновесие". Засега не казват дали има следи то да е тормозено.

“Нямаме данни и наблюдения за кучето в момента. Настанено е във ветеринарна клиника “Връбница”, но нямаме данни за поведението”, каза зам.-директорът на ОП „Екоравновесие“ Ирена Петрова.

Каква е съдбата му - ще стане ясно след като приключи делото, уточняват от предприятието.