Първият танкер с втечнен природен газ за България пристигна на турското пристанище Мармара. Доставката е от американската компания „Шиниър“, която спечели обявения от „Булгаргаз“ търг за осигуряване на необходимите количества за 2023.

В началото на тази година "Булгаргаз" подписа споразумение с турската "Боташ" за достъп до инфраструктурата на южната ни съседка. Споразумението е до 2036 г. и за близо един и половина милиарда кубически метра природен газ годишно. Той ще се получава от турските съоръжения и след това ще се транспортира до България.

Лично енергийният министър Росен Христов и директорът на "Булгаргаз" Деница Златева посрещнаха танкера. Христов заяви, че така ще имаме гарантирано разтоварване на танкери с втечнен газ без необходимост от участие в търгове.

„Днес започва практическото изпълнение на договорката, която беше постигната между двамата президенти – Радев и Ердоган, миналата година. Днес е първият танкер, който разтоварваме. За да постигнем енергийна сигурност и диверсификация на доставките, е много важно да имаме различни източници на доставките и различна инфраструктура, различни пътища за доставката на този газ. С това споразумение с „Ботуш” добавяме още един път за доставка на газ”, заяви Росен Христов.

Очакванията на "Булгаргаз" са с повечето възможности за доставки, цената за крайните потребители да продължи да пада.

„Имаме сериозно намаление от 60 на сто на цената от началото на годината ", посочи директорът на дружеството Деница Златева.