Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се провежда днес в Конгресния център в Бургас.

Той е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел е да бъде подписан меморандум за сътрудничество между двете страни.

В двустранния форум участва министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. В словото си пред участниците той подчерта важността на отношенията между двете страни за тяхното общо икономическо развитие.

„Имаме регистрирани у нас 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. Стокообменът бележи рекорден връх от над 7,3 млрд. евро. Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%, а това може да стане чрез 4 стъпки“, коментира министър Пулев.

Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че провеждането на първото от поредицата подобни събития в Бургас е от изключителна важност за региона. Николов заяви още, че заради близостта на Бургаска област с Турция много фирми и компании от двете държави си сътрудничат и подчерта, че той и неговият екип са готови да оказват пълно съдействие за съвместни инициативи.

„Много български и турски компании си сътрудничат и работят съвместно. Те са в различни сфери – пътуванията, транспорта, логистиката, индустрията. През последните 1 – 2 години компании в ИТ сектора в Турция си сътрудничат с компании, които се намират в Бургас, което е изключително добре. В последната година, година и половина в нашия Индустриален логистичен парк, който е съвместна инициатива между българската държава и Община Бургас, закупиха терени и започнаха да правят инвестиции две големи турски компании. Очакваме и други да се насочат към нашата територия“, каза Николов. Той допълни, че Бургас ще разчита на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде изградена необходимата инфраструктура за работата на индустриалните зони.

Приветствие към участниците в бизнес форума отправи и зам.-министърът на туризма Магдалена Модева.

Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков заяви, че турската страна може да играе ключова роля за развитието на българското производство.

Извънредният и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок отбеляза, че е важно да бъдат решени проблемите, свързани с визовия режим и натовареността на граничните пунктове между двете държави. Тя определи като много добри партньорските отношения между България и Турция и изказа благодарност за предоставената помощ след разрушителните земетресения в южната ни съседка.