Млад лекар с богат опит е най-новото попълнение в екипа на лаборатория „ЛИНА”. Това е д-р Мария Дочкова, специалист по обща и клинична патология с умения в областта на имунохистохимията, насочена към биопсичната диагностика.

Д-р Дочкова е завършила МУ – София и дълги години е работила в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. Има преминати редица курсове в едни от най-престижните обучителни институции по: молекулярна патология; биопсична диагностика на заболявания на белите дробове, плеврата и медиастинума; имунохистохимична оценка при експресията на PDL 1 при недребноклетъчни карциноми на белия дроб; съвременни аспекти в морфологичната диагностика на карцином на гърдата, карцином на стомаха и други локализации; мозъчни тумори на централна нервна система.

В началото на тази година, след като се премества в Бургас заедно със семейството си, започва работа в лаборатория „ЛИНА”. Тя е позната на студентите в Медицинския факултет в морския град, тъй като води упражненията им по дисциплините „Анатомия” и „Патоанатомия”.

„Радвам се, че съм част от екипа на „ЛИНА”. Моята цел е в името на пациентите с онкологични заболявания да изведем имунохистохимията на ново по-високо ниво в Бургас и региона. Затова планираме значително да разширим тестовете, които предлагаме. Целта е масимално точна диагностика в областта на туморната диагностика”, споделя д-р Дочкова. Тя е от семейство на лекари и за нея това е призвание, а не професия. Още от ученичка знае, че иска да специализира патология. Днес владее най-новите методи и тенденции в областта на биопсичната диагностика, гинекологичната патология и онкопатологията в сферата на храносмилателната и отделителната система. Така екипът от специалисти на „ЛИНА” в клиничната патология става още по-голям.