Седем седмици преди Великден отбелязваме един от най-важните празници в българския народен календар – Сирни Заговезни или Прошка.

Вече няколко десетилетия на този ден в Поморие се организира цветен и атрактивен бал с маски. И тази година традицията беше спазена, като специален гост на празника бе атрактивната кукерска група „Каменовски традиции“, сформирана с цел да покаже и съхрани едни от най-интересните български обичаи. С атрактивни персонажи: булка, зет, баба, поп, клисар, мечкадар, мечка и доктор кукерите играха за здраве и берекет.

В пъстрото карнавално шествие, организирано Община Поморие, Танцов клуб „Чайка“ и НЧ „Просвета 1888“, се включиха и много приказни герои – забавни, но и страшни – те прогониха лошите помисли и извикаха доброто настроение с феерия от звуци и цветове. Кметът на община Поморие Иван Алексиев поздрави всички за празника и поиска прошка от своите съграждани: Това е най-важното на този светъл ден – да поискаме прошка, но и да простим на ближния. Благодаря на всички за това, че сме тук и спазваме тази хубава традиция. Доброто е пътека, по която трябва да вървим заедно, да правим добри дела и да съхраним българското!

В края на програмата децата „хамкаха“, а след това бе запален огън, който малки и големи прескачаха за здраве. Вярва се, че огънят на Сирни Заговезни изгаря негативното и старото, а прескачането му очиства тялото и душата. Вярва се още, че колкото по-буен е пламъкът и колкото по-далеч осветява околността, толкова повече тя ще бъде предпазена от зло и градушка.

Празникът продължава на площада в с. Александрово от 16.00 часа с обичаите „Масленица“ и „Паликош“, а по късно и в кв. Каменар от 17.00 ч. до минералната чешма, където всеки желаещ може да се включи като занесе питка, баница, яйца, халва или просто като присъства около огъня. Децата ще „хамкат“, а възрастните ще си поискат и дадат прошка.

Повече снимки и видео може да видите на официалната фейсбук страница на Община Поморие.