„За Безкористна Служба“ (Service Above Self) и „Бъди вдъхновението“ – на тези девизи е подчинена дейността на Ротари Интернешънъл – глобална мрежа от лидери и професионалисти, част от която е и Ротари клуб Поморие. Именно в служба на обществото, местните ротарианци реализираха стойностния проект „Подкрепа за младите таланти в Община Поморие“. Проектът бе насочен към децата от общината и целта му бе да подпомогне развитието на изявени таланти в три области – наука, изкуство и професионално развитие. Освен финансовите средства, събрани от членовете на клуба, значителен принос за реализирането на проекта имат картините, дарени от поморийските художници Карамфила Добрева и Милчо Талев, както и фотосите на Георги Димитров, продадени на търг по време на специално организирана благотворителна вечер на християнските добродетели.

В навечерието на годишнината от учредяването на Ротари, президентът на клуба Георги Тръпков обяви имената на отличените деца и младежи на тържествена церемония. Наградният фонд от 5 000 лв бе разпределен между четвъртокласника Матей Миронов от СУ „Иван Вазов“, дванадесетокласника Руси Тодоров от ПГТ „Алеко Константинов“ и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ към ЦПЛР Общински детски комплекс – Поморие.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев присъства на церемонията и поздрави както отличените, така и преподавателите, дали тласък на развитието на младите таланти. „Неведнъж съм казвал, че в общината ни растат и се образоват прекрасни, умни, възпитани и талантливи деца. За тяхната мотивация обаче сме отговорни ние, възрастните, и смятам, че в основата на успеха е заложено доброто сътрудничество между институциите и обществото. Благодаря на Ротари клуб Поморие за добрата съвместна работа и поздравления за хуманната инициатива!“, каза още Алексиев.

В подкрепа на своите възпитаници на тържеството присъстваха Петя Казакова – директор на СУ „Иван Вазов“, Анета Данаилова – директор на Общинския детски комплекс, Валентин Карталов – директор на ПГТ „Алеко Константинов“ и Владимир Данаилов – художествен ръководител на ДФТА „Раковина“.

Този проект остава част от програмата на Ротари клуб Поморие за следващите ротариански години, като под формата на такси за семинари, майсторски класове, курсове и обучения ще се дава възможност на изявени деца да надграждат таланта си. Ето и успехите на първите наградени по проекта:

__________________________________________

Матей Миронов, 10 г. – ученик на СУ „Иван Вазов“ – гр. Поморие:

  • Златен медал и грамота 9-ти международен турнир Математика без граници-зима 2022 г.;
  • Златен медал и грамота от ХХII състезание по математика и информационни технологии „Свети Николай Чудотворец“.
  • Сребърен медал и грамота от национално математическо състезание Ела! Реши! Победи!-зима 2022 г, организатор Изимат.
  • Бронзов медал и грамота от национално математическо състезание Ела! Реши! Победи!-пролет 2022 г, организатор Изимат.
  • Финалист от национално финално състезание на СБНУ 2022 г.- сребърно отличие
  • Сребърен медал от квалификационният кръг на Международната математическа олимпиада на Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (Big Bay Bei – BBB) 2022 /2023 г. Класиран за участие във финалния кръг на Олимпиадата, който ще се проведе през месец юни 2023 година.
  • Бронзов медал от квалификационния кръг на Тайландската международна математическа олимпиада (TIMO) 2022/2023 г. Класиран за участие във финалния кръг на Олимпиадата, който ще се проведе през месец април 2023 година.
  • Сребърен медал за Матей в националният кръг на Математическата олимпиада „Ферма“ за 2022 година. Участва във финалния кръг от международната олимпиада Fermat Mathematical Olympiad 2022 – FMO (FMO 2022) изчаква се класиране. Задачите и в двата кръга са на английски език.
  • Сребърен медал в националното класиране на участниците в математическия турнир „Иван Салабашев“ 2022/2023 г. Награждаване в Института по математика и информатика на БАН.
  • Първо място Коледно математическо състезание, организатор СМБ, секция „Изток“.
  • Сребърен медал и грамота 10-ти международен турнир Математика без граници-есен 2022/2023 г.;
  • Награда MERIT AWORD от Международната олимпиада по точни науки, математика и английски език Asian Science & Mathematics Olympiad (ASMO), със седалище в Малайзия, участие на олимпиада по английски език, спечелена .
  • Бронзов медал и грамота от национално математическо състезание Ела! Реши! Победи!-есен 2022/2023 г, организатор Изимат.
  • Сребърен медал и грамота от национално класиране в Новогодишно математическо състезание 2022/2023 г, организатор Изимат.

Това е малка част от отличията на Матей само за периода 2022/2023 г., като в момента се изчакват класиранията от още няколко международни математически състезания.

__________________________________________

Руси Тодоров, 18 г. – ученик в ПГТ „Алеко Константинов“ – град Поморие:

  • Четвърто място на Регионално състезание по професиите и седмо място на Национално състезание по професиите.

__________________________________________

Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ към ЦПЛР ОДК – град Поморие:

  • Ансамбълът не само е един от ключовите участници във важните културни мероприятия на Община Поморие, но ДФТА „Раковина “ е участник и носител на много награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. С голям успех се провеждат гастроли във Франция, Германия, Черна гора, Гърция, Турция, Сърбия, Македония и други.