Още двама души са били спасени от развалините, след жестоките земетресения в Турция. Момче на 14-годишна възраст и 34-годишен мъж са били извадени от руините.

Земетресението от близо 8 по Рихтер отне живота на над 43 хил. души в Турция и Сирия. Спасителните операции все още продължават, а хуманитарни агенции насочват усилията си в помощ на милионите хора, останали без дом.


14-годишният Осман е бил спасен снощи в Антакия, 260 часа след мощното земетресение, което удари посред нощ на 6 февруари, съобщи Анадолската информационна агенция, цитирана от "Ройтерс". В Антакия е бил спасен и 34-годишният Мустафа Авджъ, намерен 261 часа след труса.


В съседна Сирия, раздирана от продължаваща над десетилетие гражданска война, властите съобщават за повече от 5 800 смъртни случая. Броят на жертвите не е променян вече няколко дни. По-голямата част от жертвите в Сирия са в северозападната част на Сирия, район, контролиран от бунтовници, които са във война с президента Башар ал-Асад - конфликт, който усложни усилията за подпомагане на хората, засегнати от земетресението.


Световната здравна организация изрази особена загриженост за благосъстоянието на хората в северозападната част на Сирия, където са докладвани повечето смъртни случаи в Сирия.

Около 50 000 домакинства в северозападната част се оценяват като нуждаещи се от палатки или спешен подслон, според проучване на неправителствени организации. Много хора в региона се почувстваха изоставени, тъй като помощта се изля в други части на зоната на бедствието.


Доставките в контролирания от бунтовниците регион от Турция бяха напълно прекъснати непосредствено след земетресението, когато маршрут, използван от ООН, беше временно блокиран.


По-рано тази седмица президента Асад даде одобрение за използването на още два прехода на северозапад.


Към петък 142 камиона с помощ от ООН са преминали в северозападната част, откакто операциите по оказване на помощ бяха възобновени на 9 февруари, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси пред "Ройтерс".