Агатополският епископ Иеротей - викарий на сливенския митрополит Иоаникий и игумен на поморийския манастир "Св. Георги", благослови просветното начинание и присъстващите

„Ние изпреварихме останалите колеги, защото взехме присърце идеята Богословския факултет първи да стъпи в Бургас чрез Филиала на Софийския университет. При нас, богословите, случайни неща няма. По божията воля този филиал идва като подарък за 100-годишния ни юбилей. Богословският факултет заема достойно място в Софийския университет като един от най-старите. В него се обучават над 400 студенти в различните нива на образование.”. Това каза доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет към Софийския университет по време на пресконференция с бургаските медии.

На срещата присъстваха още доц. д-р Павел Павлов - зам.-декан по учебна дейност на факултета, кметът на Община Бургас Димитър Николов, Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности”, Севдалина Турманова – председател на Общински съвет - Бургас.

„Софийският университет, наричан още Държавен, не е от университетите, които тръгват лесно да номадстват, за да предлагат услугата образование. Това е присъщо за по-малките университети. Много линии се пресичат в Бургас. Градът много се е ангажирал в лицето на Общината, в лицето на Църквата. Тук е подходящо място, в което можем да се развием без да конкурираме другите университети. Бургас е една добре обработена почва, в която ние можем смело да засеем знания. Благодарим от сърце за топлото посрещане“, допълни доц. д-р Ивайло Найденов – декан на Богословския факултет на Софийския университет.

Тази година Факултетът по богословие към филиала на Софийския университет в Бургас ще предложи две магистърски програми. Всяка е с продължителност два семестъра или общо една година. Специалностите са „Църковен мениджмънт” и „Християнско поклоничество”. Те са предвидени за дипломирани бакалаври от Богословския факултет. За бакалаврите от други факултети и университети се предвижда въвеждащ курс в рамките на една година, чрез който студентите ще навлязат в богословската материя. След него ще могат да изберат своята магистърска специализация. Приемът е задочна форма. Семестрите ще бъдат около 20-25 дни през есента и пролетта. Това ще предложи много стегната и концентрирана форма на обучение, съобразена с ангажиментите на работещите студенти, стана ясно по време на срещата.

Тук региона е най-благодатен за поклоничество, защото ще има научно-теоритичната част от магистърската програма. Всички манастири и църкви ще бъдат включени, ще се създаде нова система, маршрути, програми за бърза електронна информация, споделиха още от ръководството на Факултета.

Те уточниха, че при християнското поклоничество центърът е просветната работа, което позволява да се организират интересни посещения и за ученици.

„Нашият университет заедно с университети в Истанбул и Гърция подписахме споразумение за изучаване на християнското наследство в Странджа планина, като всичко, което ще бъде събрано, ще бъде дигитализирано", каза деканът на Факултета доц. д-р Ивайло Найденов.

„2023-та е година на адаптиране на Филиала на Софийския университет в Бургас. Ние ще направим много мащабна информационна кампания, ще ви предоставим нашите рекламни канали, ще организираме серия от срещи, за да популяризираме възможностите на Филиала в целия Югоизточен регион. Благодаря на православното духовенство за подкрепата. Ние имаме и протекцията на Зографският манастир в „Света гора” и неговите активи. Те имат готовност да подкрепят образователния процес”, коментира кметът Димитър Николов.

„С Филиала на университета ще бъде отворена една ниша, която ще запълни някои празноти в богословското образование на Югоизточния регион. Това е похвално и много се радваме, че това дело започва. Нужно е да създаваме човешки общности. Много е важно да протягаме ръце, да строим общности. Ние тръгваме на път, нека е в добра посока! Бог да благослови всички!”, каза Агатополският епископ Иеротей – викарий на сливенския митрополит Иоаникий и игумен на поморийския манастир "Свети Георги".

Срещата продължи с лекциите "Заветът на свети Константин-Кирил за България" и "Библията на български език". На събитието бе представен и последният превод на "Библията". Екземпляри от Светото писание бяха дарени на бургаската библиотека.