Бургаските младежи показаха, че са най-знаещите, съобразителни и имат състезателен дух, като направиха емоционална и вдъхновяваща „Битка на умовете“ под формата на оспорван куиз. Той се проведе в събота вечерта в Конгресния център в Бургас по съвместна инициатива на евродепутата Асим Адемов и на доскорошния народен представител от региона и енергиен експерт Жечо Станков, който от години дава път на младите хора да се запознаят на място как работят държавните и европейски институции. Голямата награда за победителя е пътуване до столицата на Европа – Брюксел, като домакин на пътуването и престоя на децата ще бъде Асим Адемов.

Отборът Quizipedia спечели първото място, като в него участваха дванадесетокласниците Катина Сталева, Христо Вълчев, Дженифър Дикова, Мари Миткова, Христо Банков от НЕГ “Гьоте” в Бургас. При посещението си в Брюксел те ще имат безплатни билети, настаняване в хотел и джобни. На второ място се класира отборът Ocean's 5, състоящ се от Джесика Мей Кларк, Елис Ахмед Али, Преслав Стефанов Горов, Стефания Маринова Господинова и Мария Калоянова Колева – също от НЕГ „Гьоте“. Те заслужиха награда от Сдружение Ветроходство и приятели - обиколка с яхта Медуза на Бургаския залив.

238 бургаски ученици от 10, 11 и 12 клас от бургаски учебни заведения се включиха в заредената с много ентусиазъм битка за успех, в която трябваше да заложат на знания, усет, обща култура и разбира се - късмет. Те бяха разпределени в 50 отбора. Водещ беше самият бивш депутат Жечо Станков, който ги поощряваше, а младите хора се забавляваха искрено и оживено коментираха знанията си. Те се радваха или разочароваха видимо при оповестяването на отговорите, които бяха в различни сфери, разделени в пет кръга, като последните два бяха филми и музика. Състезанието беше толкова спортсменско, че нито един участник не беше дисквалифирициран, никой не потърси за помощ телефона си или слушалки.

„Радвам се, че най-умните деца и смели деца успяха да се включат в този куиз. Винаги съм твърдял, че Бургас е пълен с млади хора, които са двигател на много идеи. Радвам се, че днес сте тук.“, каза Жечо Станков.

Сред младежите беше и евродепутатът Асим Адемов. „ Най-голямата награда е, че всички сте тук и сте решили да се включите в тази прекрасна инициатива. Впечатлен съм, че близо 250 ученици участвате, като можехте в този час да сте по кафенетата или да имате други забавления. Но вие сте тук! Затова вие сте големи победители!“, каза Адемов пред младежите.

Това бе първото издание на големия ученически бургаски куиз „Битката на мозъците“, който премина с голям успех, очаква се следващото състезание с още по-голям интерес.

БургасИНФО, видео и снимки: Петър ГЕНЧЕВ