И тази година военни от базата в Атия ще извършат контролирано взривяване на пясъчната коса на река Велека, за да се отвори третокласният път Царево-Ахтопол-Синеморец-Резово. Областният управител проф. Мария Нейкова разпореди да се предприемат необходимите действия по навременното отстраняване на наносите и регулиране на движението, така че населението на прилежащите населени места и ползващите пътната инфраструктура да бъдат максимално защитени.

В резултат на падналите валежи и снеготопене на р. Велека водите й заливат третокласния път 9901, който е част от Републиканската пътна мрежа. Двете села Синеморец и Резово, по сигнал на кмета на община Царево, са откъснати от общинския и областен център.

По искане на областния управител сапьорите от Военноморска база Атия ще извършат контролиран взрив през днешния ден за пробиване и уширяване на канал през пясъчната коса с цел оттичане на високите води на р. Велека. Предприети са всички мерки са регулиране на движението през проблемния пътен участък.

До идване на екип от военното ведомство, които чрез действията си да спомогне за нормалното оттичане на реката, се ограничава пътният трафик в рисковата зона: пътят Ахтопол - Резово. Ще се пропускат единствено високопроходими МПС - леките автомобили ще бъдат спирани от екип на РУ Царево. Мостът не е залят, уточяват от ОДМВР Бургас.