Цените на горивата отново тръгнаха нагоре. Такова повишение се случва за първи път от месеци. След като миналият юли у нас бе въведена отстъпка от 25 ст. за литър, цената на горивото започна плавно да се понижава по всички бензиностанции – и на онези, които въведоха отстъпката, и на останалите.

Повишение на горивата в страната се забелязва от 2-3 седмици насам. В много бензиностанции ръстът е с около 3-4 стотинки за литър гориво. Проверка на NOVA показа какви са осреднените стойности в цялата страна. Литър от най-масовия бензин А95 в момента струва 2 лева и 62 стотинки. Дизелът вече е в подножието на трите лева или по-конкретно – 2,97 лева за литър. Конкретно при дизела това е поскъпване точно с 4 стотинки за последната седмица.
При метана цената към днешна дата е 3 лева и 71 стотинки. Тук правим сравнение на месечна база и виждаме, че метанът е по-скъп с 28 стотинки.

А що се отнася до причините за по-високите цени - те се дължат на тенденциите на световните борси. Според част от експертите увеличението е минимално, а отлив от бензиностанциите - не се очаква.

Димитър Чичинов е управител на бензиностанция в Бургас. Той посочи, че увеличението е започнало в края на изминалата седмица и е средно с по 4 стотинки на литър. „Лукойл” се съобразява с пазарните цени и затова ги вдигат, цените на борсата, които са”, коментира Чичинов.

източник Нова тв