Този петък, 3 февруари 2023 г., своя 12-ти рожден ден празнува Арт Ателие - културната организация на Маруся Русева. По повод празника, тя организира две специални събития.

Ден преди годишнината, на 2 февруари (четвъртък) от 19 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК, публиката е поканена да се гмурне в дебрите на родното образование и да се посмее от сърце с „Българската литература NAKRATKO”. Постановката по текст на Иво Сиромахов е и дебют на Мария Игнатова на театралната сцена. Разказва за трима предприемчиви учители, в ролите Мария Игнатова, Ненчо Илчев и Антоан Петров, които за да запалят искрата на интереса към литературата у своите ученици, избират много нетрадиционен подход. Пред своите класове, те буквално играят знакови моменти от произведенията и биографиите на авторите, част от програмата за съответната учебна година. Успяват ли в просвещенската си мисия? Заповядайте да разберете сами! Смехът е гарантиран.

Същинския си рожден ден, Арт Ателие ще отпразнува на 3 февруари (петък) с премиера на филма "Майка" на режисьора Зорница София. Прожекцията ще започне от 18:30 часа в НХК. Нашумялата кинолента, носител на многобройни отличия, сред които 4 награди от „Златна роза,” е вдъхновена от истински събития. Продукция е на България, Германия и Хърватия. Участват Дария Симеонова (Елена), Леон Лучев (Леон), Дария Димитрова (Виктория), Перис Уамбуи (Мили), Стийв Матиас (Мат). След края на прожекцията, публиката ще има възможност да се срещне с екипа, създал лентата и да сподели отзиви, емоции, впечатления.

Сюжетът проследява историята на Елена - вдъхновена театрална режисьорка, която не може да има деца. Съпругът ѝ, известният диригент Леон Майер не желае да остане с нея в България и да я подкрепя по време на терапиите по пътя към забременяването. Нейното решение е да създаде театрална програма, с която да преобрази живота на деца, лишени от родителска грижа. Получава покана, да осъществи проекта си в Кения. Какво ще избере? Да има свое дете или пък да подкрепи много други деца по пътя им към мечтите? Някъде по пътя, Елена ще открие истинското значение на думата "майка" и цялата сила, обич, уязвимост, удовлетворение и пълнота, които тя носи.

Заповядайте на двете специални събития, на които всички ще могат и да пожелаят честит 12-и рожден ден на Арт ателие и сърцето на организацията - Маруся Русева - един упорит морски волеви будител, който тупти на честотата на музиката, киното и театъра и се грижи всички в област Бургас да могат да се насладят на ценни културни събития. Упорито, събитие след събитие, тя обживява сцените с театрални постановки, кинопрожекции, концерти и други. Броят им днес надхвърля 500, посетени от стотици хиляди зрители. "Благодаря на публиката, че толкова години вярно подкрепя българската култура" - казва Маруся. "Това осмисля работата ми и ми дава мотивация да продължа напред и да сбъдвам нови и нови интересни заглавия, на нашата морска сцена" – споделя Маруся, една истински отдадена на своята кауза дама, с която Бургас може само да се гордее.

Билети и за двете събития можете да намерите на касата на НХК. За повече информация и резервации: 0894 898 098 Маруся Русева, Арт Ателие.