Районен съд – Бургас задържа под стража обвиняемия Иван Чонтов на 20 години след гонката в Бургас и по пътя за Равадиново. Младежът е привлечен като обвиняем за това, че на 12.01.2023 г. противозаконно попречил на органи на властта - старши полицаи при Първо РУ при ОДМВР-Бургас, да изпълнят задълженията си по служба - да му извършат проверка във връзка с функциите им по опазване на обществения ред, като не спрял при отправената му команда „Стой! Полиция!, след което се качил в лек автомобил - “Jeep Grand Cherokee” и въпреки отправено предупреждение „Спри! Ще стрелям!“ потеглил в опит да избяга, като предизвикал преследване с полицейски автомобили.

Иван Чонтов е обвиняем и за това, че на 12.01.2023 г., при условията на съвкупност с гореописаното деяние, при управление на лек автомобил - “Jeep Grand Cherokee”, в посока от гр. Бургас до с. Равадиново, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - управлявал горепосоченото превозно средство с превишена скорост, причинил материални щети и създал предпоставки за причиняване на телесни повреди на други участници в движението (престъпление по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК).

Според Районен съд – Бургас, Иван Ч. е привлечен като обвиняем за престъпления, за които в особената част на Наказателния кодекс се предвиждат наказания „Лишаване от свобода“ до една година или пробация, поради което и първата изискуема предпоставка за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е налице. От събраните към момента доказателствени материали може да се направи обосновано предположение на този етап от разследването, че Иван е извършил деянията, за които му е повдигнато обвинение. Бургаският районен съд намери, че в случая са налице както опасност от укриване на обвиняемия, така и опасност същият да извърши престъпление, ако не бъде задържан. „Опасността от укриване на обвиняемия се извежда от поведението му при опита за задържането му от органите на реда. Същият предприема бягство от опитващите да го задържат полицейски служители, като нито подадените звукови и светлинни сигнали, нито сигнала със „стоп палка“ го мотивират да преустанови движението на управлявания от него автомобил. Следва да се отбележи, че спрямо него са възпроизвеждани изстрели със „стоп патрони“ от полицейските служители и е използвано помощно средство „шипове“, но дори и след възпроизведените изстрели и със спукани гуми водачът продължава да управлява автомобила си“, казва в мотивите си съдът. Констатирани са и множество щети по чуждо движимо имущество, нанесени от водача вследствие на удари на неговия автомобил при преследването с автомобилите на правомерно движещи се други МПС-та, а преследването се „пренася“ дори извън рамките на гр. Бургас, а именно на територията на с. Равадиново. Не на последно място, съдебната инстанция отчете и фактът, че причина за създалата се ситуация е опит на обвиняемия за противозаконно отнемане на чужда движима вещ - мобилен телефон. „Изложеното безспорно очертава обвиняемият като лице с висока степен на обществена опасност, склонен както към неспазване правилата на ЗДвП, така и да върши престъпления от общ характер“, според Районен съд - Бургас. Бургаският районен съд намери за неоснователни доводите на защитата за ниска степен на обществена опасност на деянието и дееца.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.