С генерици да бъдат заместени липсващите на пазара антибиотици, особено за деца. С тази мярка здравното министерство смята да пребори напрежението на майките от дефицита на жизненоважни медикаменти.

България разполага с възможност за производства на антибиотици, при нужда те ще бъдат задействани, за да се компенсират дефицитите на пазара. Това обяви съветникът в Министерство на здравеопазването Аркади Шарков.

Той подчерта, че се водят и разговори за предоговаряне на доставки. “България подготвя писмо към ЕК за взаимопомощ в този процес. За тези лекарства, които имат аналог на българския пазар ще проведем другата седмица разговори”, обяви Шарков.

Според Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, фирмите в България, които произвеждат антибиотици са много малко, а антибиотиците им- “стари”. Той даде пример със Софарма, които произвеждат Ципрофлоксацин, ампули Гентамицин и ампули Амикацин. Актавис произвежда няколко такива медикаменти повече - доксициклин, тинедазол, тетрациклин, хлорнитромицин - имат общо 11 антибиотика. Костов изброи още няколко фирми, които произвеждат антибиотици - Екофарм и Адифарм. Подчерта, че всички тези фирми, ако реагират заедно няма да има проблем с българските антибиотици. “Като цяло те не липсват на пазара. Няма два-три от тях. Проблемът е със суспензиите за деца”, коментира Костов. Той изброи, че четирите посочени фирми общо произвеждат около 20 вида антибиотици, но нито една от тях няма сиропна форма за деца.

Д-р Евгени Тасовски от Българската генерична фармацевтична асоциация бе категоричен, че има български фирми, които произвеждат антибиотици за деца и даде примери.

Заявките за медикаменти са от частно-правен характер, припомни съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков.

Той увери, че допълнителни доставки ще има през януари, февруари и март не само на антибиотици, но и на други лекарства. Шарков каза, че чрез мобилно приложение лекари и фармацевти ще проследяват наличностите.

“Сандоз”, “Зентива”, “Тева”произвеждат сиропни форми за деца. Едната от фирмите предлага абсолютния аналог на аугментин, коментира пред “Труд news” д-р Евгени Тасовски от Българската генерична фармацевтична асоциация.

Има спекулативно говорене за липси. Все едно Мерцедес е изчезнал от пазара. Но има и БМВ, има и Ауди, има и други автомобили, които могат да се карат. Вдига се шум, който няма обективна същност.

Формите за деца са произведени от български фармацевтични фирми, има ги на пазара. Говорил съм с всички наши компании, които произвеждат сиропни форми за деца, увери д-р Тасовски.

Той припомни, че по време на ковид пандемията когато изчезнал азитромицинът, български компании спасили положението.
Майките са оправдани за притеснението, но обективни причини за него няма, увери д-р Тасовски.