В община Поморие по традиция на Богоявление денят започна с литургия и водосвет в местните храмове. Стотици жители и гости отпиха за здраве от осветената вода и се включиха в последвалите литийни шествия. Шествията тръгнаха от църквите до местата, от които бе хвърлен кръстът.

Общо 40 смелчаци се бориха за светинята на три места в общината – 25 скочиха от източния плаж в центъра на Поморие, 13 – от кея в кв. „Св. Георги“и 4 – от плажа в Ахелой. Най-възрастният участник бе Константин Арбов на 68 години, а най-младият Борис Трайков на 8. Всички мъже и момчета, имали куража да участват в ритуалното спасяване получиха парични и предметни награди от Община Поморие. Връчиха им ги лично кметът Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов, поздравявайки ги за силния дух и желанието да каляват своята воля.

Първият награден смелчага бе 44-годишният волейболист Александър Борисов от София. Александър живее в Поморие, но това бе първото му хвърляне за кръста тук. В кв. „Свети Георги“ най-бърз бе 51-годишният Васил Георгияшев, който влиза в студените води на Йордановден за десета поредна година.

В Ахелой за пети път като най-добър плувец се утвърди 27-годишният Тодор Илиев. Освен от кмета на община Поморие, момчето бе поздравено и от кмета на Ахелой Иван Георгиев.

По стара традиция в Поморие, след спасяването на Богоявленския кръст смелите дружини посещават домовете на своите съграждани, за да ги поръсят със светена вода и да им пожелаят спорна година.