“Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, съответно и заболелите са по-малко. Когато сме навън и на слънце”, заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Според него COVID-19 е отслабнал. “Който е болен да си стои вкъщи. Мерките за проветряване и миене на ръце не трябва да се занемаряват. Дано да няма натоварване на здравната система”, каза Кантарджиев.

“Няма нищо страшно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от тип А. За този вид грипове са лекарствата действат най-добре. Тези лекарства са достъпни от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско предписание и действат до 36 часа от заразяването”, добави той.

“Грипът се различава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен период около 24 часа. Друго, което го различава е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха непродуктивна кашлица”, заяви Кантарджиев.

По думите му се очаква пикът на грипа през януари.