Пациентите с онкологични заболявания имат все по-голямо доверие на бургаските болници и част от тях, започнали лечение в Турция или Кипър, отново се връщат тук. Тези впечатления сподели проф. Христо Бозов, който е управител на Комплексен онкологичен център Бургас и декан на Медицинския факултет в морския град. Навръх Коледа той отбелязва имен ден, правейки равносметка за изминалата година.

„Най-важното от нея е, че в Бургас се опитваме и градим успешно мост между висшето образование и лечебните заведения. Много болници се справят все по-добре и за това в много голяма степен допринася развитието на медицинската наука, най-вече чрез двата факултета към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Единият е Факултетът по медицина, в който вече учат четвърти курс студенти по медицина, а другият Факултетът по обеществено здраве и здравни грижи”, обясни проф. Бозов. Първият випуск медици на Бургас ще се дипломира само след 2 години.

„Нашият ангажимент към тях е да помогнем за развитието им, като ги насърчим да специализират. А целта ни е да ги мотивираме да останат да работят в Бургас и да дават своя дан за хората в морския град”, категоричен е проф. Бозов.

От 40 студенти, приети по специалност медицина, в момента във факултета следват 32-ма. Даже вече имаме студенти, които идват от други места, например Турция.

„След успешната акредитация, която Медицинският факултет получи преди няколко месеца, планираме да увеличим капацитета си на 300 студенти, т.е. да приемае по 50 на година. През 2023 г. предвиждаме да въведем и англоезиково обучение за млади хора от различни държави по света, които ще дойдат да следват в нашия Медицински факултет”, каза проф. Бозов.

Вече има студенти и от двата факултета, които стажуват в Комплесния онкологичен център като медицински сестри, здравни асистенти и санитари. Изискването за това е да са 2 или 3 курс, като това е уникална възможност за тях да започнат да трупат практика от началото на своето учене.

Какви нови специалности се планират?

„Във Факултета по здравни грижи разкрихме още 4 нови специалности: „Акушерка”, „Лекарски асистент”, „Здравен мениджмънт” и „Балнео, спа и уелнес мениджмънт” и сме в процес на разбработка и акредитация на още три специалности: „Медицински представител”, която е иновативна за България, „Кинезитерапия” и „Управление на здравните грижи”, която медицинските сестри придобиват, за да управляват по-добре отделенията, които ръководят. И в тази връзка това взаимодействие на болниците с университета е вид взаимопомощ. От една страна илизат нови кадри, добре подготвени, и то в бургаски лечебни заведения, от друга – студентите имат възможност да практикуват и да се учат в по-модерни болници”, категоричен е проф. Бозов.