Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев е разбрал за случая с разменените бебета в столичната акушеро-геникологична болница “Шейново” днес. Веднага, след като научил, той е привикал на среща директора на болницата Румен Велев, разпоредил и на “Медицински надзор” и Столичната РЗИ да проверят случая.

Това разказа той пред журналисти в Министерския съвет.

Според мен става въпрос за човешка грешка и небрежност от страна на персонала, каза той. Меджидиев каза, че са разменени гривните на бебетата и децата са родени в един и същи ден.

Това с номерата на гривните трябва да се провери и при изписването на родилката с детенцето. Затова казвам, че според мен на няколко етапа е проявена небрежност. Но това ще го установим след проверките, каза той.

Имам надеждата, че този случай ще се реши с благоприятен изход. Доколкото разбрах вече са проведени ДНК тестове и на двете майки, продължи Меджидиев.

След проверките ще се вземат много сериозни мерки. Ще стартирам проверки и в други АГ болници. Това ми е сигналът, допълни той.

Най-неприятното е, че никой от моя екип не е бил уведомен до този момент. Това бе и забележката ми към директора на лечебното заведение. Той е разбрал за случая преди една седмица, посочи министърът.