Свекърите избират най-неподходящите коледни подаръци, сочи ново проучване. Други често срещани виновници за подаръци, които никога не използваме са колегите от работата, лелите и сестрите.

Проучване сред 2000 британци разкри подаръците, които никой със здрав ум не би поискал по никакъв повод. Сред тях се нареждат плетива, комплекти чаши и лоши любовни романи.


Проучването установява, че британците са получавали подаръци, включващи счупена тоалетна четка, вече отворена опаковка фъстъци и зърнено блокче с изтекъл срок на годност!


Но въпреки че са получили някои не толкова желани подаръци, повечето са на мнение, че добрата мисъл е по важна от самия подарък.


Други празнични провали при избор на подарък включват неподходящи дрехи, комплекти тоалетни принадлежности, чорапи и дезодоранти, сапуни, пижами, халати.


Оказва се обаче, че когато приемат нежеланите подаръци – една трета от хората обикновено любезно и учтиво ще ви благодарят, докато 13 процента се преструват на прекалено развалнувани и щастливи от новата си придобивка.


Всеки шести би предпочел да скрие подаръка някъде в къщата, вместо да признае, че не го харесва, а една четвърт от анкетираните биха го опаковали и подарили отново на някой друг.


Почти половината ще занесат подаръка в благотворителен магазин, за да може някой друг да се възползва от тяхното нещастие.

Почти шест от десет души получават до пет подаръка всяка Коледа, които след това никога не използват – докато малко над половината получават по същия брой на всеки рожден ден.

Един на всеки шест души харесва подаръка си и той е със сантиментална стойност за него, а седем на всеки десет се радват на всичко, което е ръчно изработено.


Проучването подчертава, че персонализираните подаръци са особено ценени, класирани далеч пред ваучерите и бижутата.