Шофьорите, получили току-що книжка, през първите месеци да карат само с придружител мощни автомобили. Да им е забранено да излизат сами в тъмната част на денонощието. Това се две от предложенията на МВР в Закона за движение по пътищата, които се въргалят от 2008 година насам, но получават живот, когато в централата на ул. „Шести септември“ 29 се чудят какво да направят, за да не е България на първо или второ място по жертви на катастрофи в Европейския съюз.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев организира вчера дискусия какви да бъдат законодателните промени и мерките на КАТ, които да намалят жертвите на войната по пътищата. Поканени бяха в Гранитната зала на Министерския съвет и се явиха цяла армия от чиновници плюс армия от експерти от неправителствени организации за поредната говорилня, която трябва да спасява нас и децата ни от катастрофи.

Оказа се, че МВР подготвя отново да възкреси проекта за промени в Закона за движение по пътищата, известен още от януари т.г. В него се предвижда намаляване на допустимата скорост по българските магистрали (ако у нас изобщо има такива – б.а.) от 140 на 130 км/ч. Намаляват се допустимите концентрации от 0,5 промила до 0,2 промила за новите водачи и шофьорите на автобуси и ТИР-ове. Предлага се още обособяване за градски „Зони 30“, като цифрата 30 означава скоростта в км/ч за автомобилите, а там ще е рай за пешеходци, велосипедисти и тротинеткаджии. Появява се правната фигура на системен нарушител – този, който три пъти за една година не спазва различни или едни и същи текстове от закона. Допуска се и издаването на електронен фиш за засичане на средна скорост с камерите за тол системата на АПИ. Явно все още под белите фуражки в КАТ не може да светне, че един шофьор, който кара с висока скорост и знае, че ще го засекат от изхода на София и на входа на Пловдив, може спокойно да спре и да изпие едно кафе в Пазарджик, за да си „убие“ средната скорост.
Обсъжданията продължават, резултати от тях се очакват най-рано след Нова година.